juliaperdsjo.blogg.se

...one year in United States of Amerika

Sommarlov

Kategori: Allmänt

I söndags efter att Kevin snällt hämtat mig på colleget åkte vi hela familjen och åt lax på en uteservering i Port Jeffersson. Fantastiskt mysigt och efteråt besökte vi ett litet mininöjesfält som dom hade ställt upp i Smithtown nära oss. Det är roligt att pojkarna börjar bli lite äldre nu så att dom vågar göra lite mer. I stora drag var det nämligen dom små karusellerna och lekhuset som lockade mest men nu lyckades jag faktiskt få (okej halvt tvingade) med mig Robert till en "vuxenkarusell". Det var en minivariant av Nerskjutet och Robert klarade det galant. Han tyckte till och med att det var lite roligt efteråt och hans stolta min när han kom ut ifrån var fantastisk. 
 
I igår började officiellt barnens sommarlov och den spenderades mestadels vi poolen. Då det var 39 grader varmt kändes det som det ända sättet att spendera dagen. Vi hade riktigt roligt och barnen var glada och nöjda i flera timmar och det var skönt att inte behöva komma på nya aktiviteter att göra varje minut. På kvällen satt jag, Kevin och lilla Matthew, framtidens King of Pop/rock/punk och tittade och lyssnade på olika konserter på youtube som Kevin varit runt på på Manhattan under sin ungdom. Ett skönt avslut på en go dag :) 
 
 
 

Done with college

Kategori: Allmänt

I förrgår kom jag hem ifrån att ha tagit mina sista kredits på LIU i Hicksville. Jag kände inte till någon som skulle läsa samma kurs som jag men det skulle återigen visa sig bli en riktigt rolig helg! 
 
Helgen började på Hicksvilles tågstation där jag väntade på bussen som skulle ta mig till colleget. När jag kom fram till mötesplatsen såg jag ett 15tal tjejer stå och prata. Det skrek vilsna au pairer om dem så jag gick fram och hälsade. Snabbt lärde jag känna några riktigt härliga tjejer och det slutade med att jag hängde mest med dem under hela helgen. Väl på skolan började vi med en "middagslåda" bestående av en smörgås, chips, en kaka och en coca cola (härligt amerikanskt) och efter det var det lektion ifrån sex till nio. Denna kursen, TOFEL/English preparation course, var definitivt seriösare än den förra jag tog. Den roligaste delen under kursen var helt klart att gå igenom olika accenter som folk ifrån usa och andra länder har. Det konstaterades att människor ifrån Michigan (tror jag att det var) hade "korrekt" engelska, tyskar kan inte utala v och f, fransmän kan inte prata engelska över  huvudtaget och vi svenskar har inga problem alls förutom att det låter som att vi sjunger när vi pratar. Vilket dock tydligen bara ansågs som väldigt trevligt, haha.
Under lektionen träffade jag också några goa människor som jag hade träffat under båtkryssningen i New York för några veckor sedan. En fantastiskt rolig överraskning och kvällen spenderades tillsammans med dem och tjejerna inne på ett litet dorm room pratandes om det "tuffa" au pair-livet. 
Lördagen bestod av lektioner 9-8 blandat med lite mat och umgänge emellanåt. På söndagen gjorde vi alla ett gammalt TOEFL-prov som så småningom om, när vi får resultatet, visar hur vi skulle ligga till om vi gjorde det riktiga provet och det var väl ungefär det som kursen gick ut på.
 
... Så återigen är jag otroligt tacksam för en riktigt härlig helg med alla nya kontakter jag skapat och människor jag lärtkänna. Tack till alla inblandade! :) 
 
 
 
 
 

Soligt

Kategori: Allmänt

Idag tog barnen första steget emot sommarlovet.
Idag och dom kommande två dagarna går nämligen barnen bara halvdagar för att sen på fredag sluta skolan helt för sommaren. Detta betyder att jag "jobbar" från 7.30-20.00 om dagarna istället för dom fem timmarna som jag annars brukar jobba. Och även om det känns som man vill klaga lite så får man nästan inte det asså. Jag vet att det kommer bli tuff med den ständiga pressen att underhålla tre kids men nu när sommaren är här och jag har en bil så ska vi nog kunna hitta på ett och annat! Dessutom får jag spendera hela dagarna med att göra roliga saker med tre av dom bästa barnen i hela världen! 
 
Så idag kom alltså barnen hem 12.30 istället för klockan 16.00 men eftersom barnen hade fullt upp hela dagen så gick den extra tiden snabbt.
Det började med att jag körde Nicole till hennes kompis (som har världens största hus och pool) för att sen navigera mig bort till pojkarnas kompis kalas som låg på ett ställe där jag aldrig varit förut. 
Det gick dock förvånadsvärt bra och sen satt jag mest och tittade på, som alla andra "mammor" gör medans alla 30 barn springer runt och blir underhållna av sportarenans personal. När kalaset var slut hämtat vi upp Nicole och körde vidare henne till hennes soccer tryouts. Därefter åkte jag och pojkarna hem och lekte på baksidan resten av eftermiddagen och kvällen. Vi spelade olika sorters sport, hade picknick på gröset och ännu lite mer sport. 
 
 
 
 
 

Fina lilla farmor

Kategori: Allmänt

Idag fanns hjärtat och tankarna hemma i Sverige hos familjen som idag sa farväl till vår älskade farmor. Ännu en begravning och ännu en stund där jag av hela mitt hjärta hade velat kunna trösta och vara omsluten av familj och vänner. Jag tror dock att det finns en mening med detta. På nått sätt är det meningen att jag ska gå igenom detta och kanske kan jag på något sätt hjälpa och trösta på andra sätt, en annan stund där det betyder mer.
Iaf så känns det gott att veta att familjen har varandra och att farmor nu är glad och lycklig över att vara hemma hos sin far i himlen. Hon sitter nog där uppe och sjunger sina glädjens sånger, spelar gitarr och har härliga samtal tillsammans med farfar och Emil. Ja så trots att det just nu känns tomt och tungt så vet jag att hon e lycklig och att hon tittar tills oss då och då. 
Vi ska ses igen farmor, älskar dig!
 
 
 
 

3 credits

Kategori: Allmänt

I helgen åkte jag iväg till Hicksville (nån timme härifrån) och Long Island University för att ta tre av mina sex credits som jag måste ta under mitt år som au pair. Det jag visste innan jag åkte på fredagen var att min kurs hette The Government, Politics and Social Issues, men det var nog det. Jag visste ingen som skulle dit eller hade egentligen någon aning om vad jag hade gett mig in på eller hur jag ens skulle ta mig dit. Som tur är löser sig alltid sånt och det slutar med att jag hade en sjukt rolig helg! 
Colleget vi bodde på var helt okej, maten lika så men människorna jag träffade var fantastiska. Först och främst träffade jag Maria, en mexikansk tjej som jag kände sen innan. Visste dock inte att hon skulle gå på skolan så det va en rolig överraskning! Sen efter första lektionen vi hade lärde jag känna två svenska tjejer, Charlotte och Louise. Två riktigt sköna göteborgare som jag spenderade den mesta tiden med under helgen. 
Sen träffade vi också några riktigt sköna Brazilianare, Spaniorer, Colombianer och tyskar (!!!!) som vi hängde och dansade med en del. Deras energi och dansmoves ligger på en helt annan nivå men jag tycker nog att vi representerade Sverige ganska bra trots allt! Proffessorn vi hade Mr. Gamble var soft och kursen som vi tog visade sig faktiskt vara riktigt intressant.
Så från att ha varit lite tveksam på helgen så blev det en helgo helg där jag lärde känna massa härliga människor, lärde mig nått vettigt och fick några riktigt härliga dagar! 
 
Tyvärr kom inte alla tjejerna med på bild men här är mina göteborgare, våra brasilianskor, colombianer och tyskar med iaf! 
 
Låter bilderna tala för sig själva ! 

Field day

Kategori: Allmänt

Igår hade pojkarna Field day som jag kikade på. I det stora hela innebar det att Lekis och alla klasser i åkurs ett gick runt och gjorde massa lekar. För att ingen ska bli ledsen och allt ska vara så pedagogiskt och rättvist som möjligt så var det ingen tävling utan "alla var en vinnare". Aajotjena, alla barnen "lekte" som om det vore på liv och död. Alla föräldrar var där med sina take away-kaffekoppar och camping-stolar och så fanns lilla jag där på hörnet och hejade på i några timmar. Fantastiskt roligt och pojkarna skötte sig exemplariskt! 
 

Dino

Kategori: Allmänt

Igår spenderade vi eftermiddagen med att måla och cykla på uppfarten. Har inte kört sparkcykel på år och dar så jag kände mig nästan som sju igen, underbart! Det är skönt att kidsen håller en ung och fräsch! Trots att man är "23 year old, thats is like ...sooooo old. Did you meet any dinosaurs when you were in our age?". 
 
 
 
 

7månader!!

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit i USA i hela sju månader och det har definitivt varit dom svåraste, jobbigaste, roligaste och mest spännande sju månaderna i mitt liv. Det kanske låter klyschit när man säger det men det är verkligen så det känns. Känslomässigt har det varit en bergodalbana men jag skulle aldrig byta ut det här året mot nått. Jag har vuxit som människa på så många olika sätt och minnena och erfarenheterna jag bär med mig härifrån är ovärderliga! Så ja, nu är det bara 5månader kvar och jag har planer på att göra dom till dom bästa!! :D
 
 

At the beeeach, at the beeeeach, ahaaa ahaaa!

Kategori: Allmänt

Idag bestämde sig jag och Sarah för att utforska stränderna här på Long Island. Därför packade vi väskorna och drog oss ut på en liten roadtrip söder ut mot sandstränderna och havet. Vi hade väl egentligen inte någon riktig aning på hur vi skulle åka men vi körde på ändå, ett litet äventyr sådär! Efter att ha kört lite fel och hit och dit kom vi iaf tillslut fram. Vädret var inte det bästa idag och det blåste en del men vi hade det fantastiskt fint ändå! Stranden var hur lång som helst och hundratals människor. Sen låg vi där och jobbade på brännan i några timmar och tittade på roligt folk! 
 

Water fight!!

Kategori: Allmänt

Idag, precis som dom senaste dagarna så har temperaturen legat på 35 grader! Det är verkligen löjligt varmt och eftersom Long Island är omringat av vatten blir luften så fuktig så det känns verkligen
som man går runt i en ångbastu!
Men jag gillar't!!
Idag startade jag dagen med frulle och en billek tillsammans med Kevin och pojkarna på altanen. Leken går ut på att man får olika poäng för olika färger på bilar man ser. Kanske inte den roligaste leken nånsin men det håller pojkarna sysselsatta och underhållna ett tag iaf. Vid 11 tiden följde jag med Jennifer för titta på Nicoles fotbollsmatch. Jag kan säga att brännan man fick efter det var sådär snygg..
När vi kom hem skulle familjen iväg och äta men jag blev upphämtad av Ida istället och vi spenderade eftermiddagen med lunch och tjejsnack i Port Jeff. När jag kom hem på kvällen var tanken att vi skulle äta middag ihop men det blev en familje-fotbollsmatch på baksidan istället, som i sin tur resulterade i ett spontant tvåtimmars vattenkrig mellan mig och kidsen! Barnen vann och jag drunknade i prensip men galet roligt va det! 
 
Livet e gott:) 

Perdsjö-Hauss

Kategori: Allmänt

Förra veckan fick jag världens bästa besök av Lalle och hans flickvän, Kristin. 
Vi började med att mötas upp i New York på lördagen och hängde där tills måndagkväll. Vi fick se, göra och uppleva mycket under dagarna tillsammans och jag orkar inte skriva allt i detalj så här kommer en liten sammanfattning! 
Lördag:
-Träffades för första gången på sju månader-Glädjen var enorm och kramen den bästa!
-Det var sämst väder men fick se mestadels av Lower Manhattan ändå
-Vi gick till Little Italy, tittade på marknaden och åt sen på restaurang tillsammans
-På kvällen var vi alla tre sjukt trötta så vi gick och la oss ganska tidigt- jag la ett överkast på golvet och somnande som en stock. 
Söndag: 
-Strålande sol och härlig värme
- Promenad i Central Park
-American Museum of National History- Tur att vi hade saker planerade och inte kunde stanna där förevigt. Lalle tyckte nämligen inte att tre timmar räckte ;)
-Vi såg The Lion King på Broadway -bästa jag nånsin sett! Måste se!!
Måndag:
-Lalle hade ett jobbmöte på FIKA Swedish Espresso Bar -jag och Kristin satt intill och tjatade, skrattade och hade kul medans han satt och snacka jobb
-Lunch i vackra Central Park
-Gick till Piren
-Såg Brooklyn bridge
-Såg Frihetsgudinnan igen då Lalle glömde "riktigt kolla på den" när vi såg den i lördags.
 
Så detta och så mycket mer fick vi vara med om de dagarna.
På måndagskvällen var jag tvungen att åka hem då jag jobbade resten av veckan men Lalle och Kristin kom snabbt efter på tisdagen och spenderad några dagar här hos mig i East Setauket.
På tisdagen när dom kom hämtade jag upp dom på stationen och därefter körde jag runt och visade dem stan/området lite. Efter att ha lämnat grejerna i huset åkte vi till köpcentret och shoppade lite ugglor och knivar å sånt normalt och sen bar det hem med kinamat. På kvällen spelade vi Wii tillsammans med kidsen och det var jätte roligt att se mina barn ha kul tillsammans med Lalle och Krisitin. 
Senare på kvällen kom Jennifer och Kevin hem ifrån jobbet och då åt vi middag tillsammans. Dom tyckte det var jätte kul att min bror och hans flicka var här och det märktes att dom tyckte om dom.
På onsdagen startade vi dagen med frukost, omelett och amerikanska pannkakor. Dagen spenderade vi på baksidan tillsammans med cheesecake från Cheesecake Factory och en Amerikansk fotbollsmatch tillsammans med barnen. Sen på kvällen ville Kevin och Jennifer bjuda ut oss på middag så vi åkte till vårat favoritställe, The Bench och åt tillsammans. Det var jätte trevligt och så roligt att min familj fick träffa en liten del av min riktiga familj! :) Torsdagen var sista dagen på Lalles och Kristins 3veckor långa semester i USA, så jag körde dom till tåget på förmiddagen och sa hejdå. Det var riktigt jobbigt att se dom åka iväg men nu är det inte jätte långt kvar innan vi ses hemma i Sverige igen! 
 
Allt som allt har vi haft några fantastiska dagar tillsammans som bror, syster och svägerska och minnena vi skapade tillsammans kommer jag bära med mig livet ut. (Inte minst med tanke på alla tusentals bilder som togs under dagarna!) 
Tack snälla Lalle och Kristin! Älskar er! 
 
The Lion King på Broadway
Lunch i Central Park
American pancakes på Ihop
Första frozen yoghurten nånsin! (för Lalle&Kristin då förstås)
 
Familjemiddag på The Bench
 
(Det togs som sagt massa fler bilder men Lalle har dom förtillfället)