juliaperdsjo.blogg.se

...one year in United States of Amerika

Matthew's Family Museum

Kategori: Allmänt

Igår gick jag på Matthew's Family Museum. Det handlade, precis som Roberts, om familj och släktingar. Denna var dock något annurlunda men innehöll ungefär samma grejer. Det började med att jag och föräldrarna fick vänta i entrén en stund och sen kom en kvinna och ledde oss allihopa till Matthews klassrum. Vi fick ställa oss utanför en stund och sen kom eleverna ut en och en, tog sin förälder i handen, hälsade välkommen och ledde in oss i klassrummet. Det va så sött! Matthew var väldigt noga med att visaoch berättade om precis allt och han var så duktig!! När vi var klara (vi var dom sista som blev klara med att titta på allt) fick jag och föräldrarna sätta oss ner på dom små plaststolarna och titta på när varje elev fick gå fram till mikrofonen och berätta några rader om deras släkting som immigrerat till Amerika. Sen sjöng dom några sånger/visor om familjer och olika ursprung och kulturer. Det var verkligen jätte roligt att få vara med och dela detta tillsammans med Matthew! Han gjorde ett fantastiskt jobb! 
 
Resten av dagen flöt på som vanligt. Men när pojkarna somnat dekorerade jag och Nicole köket, vardagsrummet och deras rum inför pojkarnas födelsedag som är idag. Det blev dekorationer med Knicks-tema Och himla fint blev det! 
 

Tydligen en förebild

Kategori: Allmänt

De senaste dagarna har rullat på på som vanligt med undantag från mitt första aupair-möte med min nya LCC. (En LCC är en kontaktperson som är anställd av Cultural Care för att finnas till för oss au pairer) Det har varit lite strul med min förra LCC då hon och hennes grupp träffas för långt bort för att jag ska hinna åka dit. Därför har jag äntligen fått tag på en ny som faktiskt är närmare. Vet egentligen inte varför jag hamnade i den andra gruppen från början men nu har det löst sig iaf. Så i onsdags träffade jag gruppen för första gången. Vi träffades på Starbucks för en kopp kaffe. Där var min nya LCC, som verkar go, Kathy från Colombia som jag redan har träffat några gånger och två nya tjejer. En tjej från Polen och ifrån Australien. Dom var riktigt sköna så det var kul att få träffa lite nytt folk. Extra kul med australienskan som redan pratar engelska. Vi satt kvar ett bra tag och pratade och har redan bestämt när vi ska träffas igen :)
 
En annan liten rolig grej är att jag satt och pratade med Jennifer och Kevin igår och dom berättade att dom tycker att jag är en väldigt bra förebild för deras barn. Dom har sett hur mycket arbete jag lägger ner på att lära pojkarna att läsa och dom ser att det ger resultat. Robert, som har lite svårt för att läsa, önskade sig till och med en "lära mig läsa"-bok i födelsedags present. Bara att han VILL jobba på sin läsning är ett enormt framsteg.
Och Matthew ska skriva en slags heders deklaration till en av sina familjemedlemmar för hans Family Museum grej (det som robert hade här om dagen) och han ville skriva om mig. Det visar ju också att man gör nånting bra. Fick också en bok på fyra sidor som Robert hade gjort i skolan där han hade skrivit om hur mycket han älskar sin "babysitter". Jag måste erkänna att vissa dagar är extremt tuffa och jag vill bara åka hem men när man får en sån här uppmuntran från både barnen och Jennifer och Kevin då känns det ganska bra!
Jag är så lyckligt lottad som har hamnat i den här familjen och dom har verkligen blivit som en extrafamilj.
Älskar dom! :) 

New York Rangers

Kategori: Allmänt

Igår kväll spelade New York Rangers mot Capitalts i Madison Square Garden och jag var där, weiiiii!! 
Har alltid haft en liten töntig dröm som att få gå på en match och se dom spela här på deras hemmaarena i New York. Bara känslan av att gå in på arenan var fantastisk. Vi hade ganska så bra platser så det gjorde ju att upplevelsen blev ännu bättre. Allt startade med nationalsången, sjungen av någon skön operasnubbe. Efter det presenteras spelarna och när Henke kommer upp på skärmarna ger publiken honom det absolut högsta och längsta jublet av alla spelarna. Alla går runt med Henketröjor och jag tror inte riktigt vi svenskar förstår hur stor han här här borta i New York. Matchen slutar 2-1 till Rangers och det är spännande enda till slutet. Matchen men kanske framför allt upplevelsen är absolut bland det bästa jag varit med om och det är ett fantastiskt roligt minne att kunna tänka tillbaka på! 
 
 
 
 
 

Robert's Family Museum

Kategori: Allmänt

Idag besökte jag barnens skola för första gången. Jag har visserligen varit där innan men bara i deras lunchsal som man kan komma in till utifrån. Denna gången gick jag genom huvudentren. Jag skulle gå på Roberts familje museum. Det är ett projekt dom har haft de senaste veckorna då varje barn har samlat information på olika sätt om sin familj och sin bakgrund.
Jag har nämnt säkerheten på skolorna här i USA förut och det fick jag verkligen bevisat för mig idag. När jag klev in genom dörren så fick jag gå direkt till ett litet inglasat kontor där det satt en kvinna. Hos henne var jag tvungen att skriva in mitt namn, mitt ärende och min tid jag kom, samt få en klisterlapp att sätta på jackan som visar att jag är besökare. Hon berättade också att om jag ville ta med mig Robert hem efteråt (då dom skulle åka hem med bussen bara några minuter efter att vi slutat) så måste vi skriva ut oss hos henne. 
Väl inne i klassrummet satt det föräldrar på plaststolar och barnen stod längst fram. Klassrummet var fullproppat med färgglada teckningar och andra saker på väggarna. Inte alls som ett svenskt klassrum. Även korridorerna var jätte fint dekorerade med färgglada målningar och bilder. Det började med att alla barnen sjöng några sånger och visor och sen fick varje barn berätta om en släkting som hade immigrerat till USA. Det var inte många rader men så sött! Efteråt fick alla barnen visa sina föräldrar/nannys runt i klassrummet och på alla små projekt dom hade gjort. Det var allt ifrån små teckningar som beskrev deras familj till en sak som dom hade tagit med sig hemifrån som representerade eller på nått sätt beskrev familjen. 
Tanken var ju att Jennifer eller Kevin skulle gå men på grund av att dom jobbar i NYC så var det svårt. Därför fick jag äran!! Dom var så söta och stolta över det dom hade gjort och barnen hade släktingar ifrån allt från Kina till Danmark så det var faktiskt lite intressant Haha :) 
 
Några bilder ifrån dagen
 
 
Nu ligger barnen och sover, Jennifer och Kevin äter pizza och jag sitter i andra rummet och kollar på One Tree Hill med en skål jordgubbar och tar det lugnt. Livet är gott! :) 
 
 

Happy Valentine's Day!!

Kategori: Allmänt

 
Min Alla Hjärtans Dag startade med att pojkarna springer fram till mig och säger "Happy Valentine's day Julia!!!" Sen får jag och Nicole (här är det tydligen bara tjejerna som uppvaktas) gå ner tillsammans och på bordet står det en stor nalle, massor med choklad och massa fina teckningar till oss. Så fantastiskt sött va det! Sen fortsatte dagen som vanligt, förutom att jag la i en liten hjärtformad lapp i pojkarnas matlådor. Jag skrev att jag önskade dom en glad alla hjärtans dag och att jag älskade dom. (Ni skulle sett vilka leenden jag fick när dom kom hem ifrån skolan och hade sett lapparna). 
Under dagen barnen var i skolan åkte jag och köpte Svensk tacos. Det smakade inte hundra som det gör hemma men nästan iaf, såååå gott! När pojkarna (Nicole var borta under hela dagen) liksom hem igen gjorde vi läxor och åt som vanligt och sen åkte vi iväg på min överraskning som jag hade för dom. Robert älskar Starbucks så vi åkte dit och så fick han välja precis vad han ville och sen åkte vi vidare till Wild Berry (ett frozen yogurt ställe) som Matthew älskar och så fick han välja nått. En mycket uppskattad utflykt! :) 
När vi kom hem igen var det lite snacks, Wii och läggdags för pojkarna. Jennifer och Kevin var iväg på Alla Hjärtans Dag-dejt så jag satt barnvakt. Vid 9tiden kom Nicole hem. Hon hade varit och spelat basketmatch och vunnit, tydligen sjukt viktig match, så hon var helt ifrån sig och pratade och skrattade massor. Alltid lika mysigt att få lite egentid tillsammans med henne. 
Återigen en riktigt go och mysig dag! Godnatt:) 
 
Min alla hjärtans dag-dejt, två fantastiskt söta gentlemän som uppvaktade med allt ifrån gossedjur, choklad och teckningar! 
 
Från igår, gör iordning Alla hjärtans dag-gåvor till klasskamrater och lärare.
 
 

Aktiviteter

Kategori: Allmänt

Att vara insnöade har varit lite segt av många anledningar med framför allt pga att barnen har klättrat på väggarna. Wiit och ipodsen har gått varma så dom senaste dagarna har dom inte varit så intressanta längre. Därför försökte jag hitta på roliga saker att hitta på inomhus. Vi började med att, i Lördags, leka Hide and Seek Tag. Man kan förklara det som en blandning av kurragömma och tage. I vilket fall var det riktigt lyckat och jag och barnen lekte det i flera timmar. Andra saker som vi har gjort är att ha danstävling. Jag gjorde iordning kort med olika kategorier och sen fick barnen 10minuter att öva in sin dans. Kategorierna var roligast, mest kreativa, detajrikast, och renast samt totala poäng. Jag bedömde varje kategori 1-5 och räknade i slutet ihop alla poängen. Det var faktiskt fantastiskt roligt, kidsen gick verkligen in för det, bjöd på sig själva och
såg ut att ha riktigt roligt dom också!
En annan sak som vi har gjort är Sights words-Card Bingo. Kevin köpte för några veckor sedan en slags kortlek med ord på så att pojkarna kan träna på att läsa. Jag har försökt att jobba på det tillsammans med dem men nu förtiden är det inte lika roligt som det var när dom var nya. Dom behöver fortfarande träna på det men tänkte att vi kunde göra det på ett nytt sätt. Så medans barnen var upptagna satte jag mig ner och gjorde Bingokort till orden. Tyvärr hade vi inte tid att göra det på söndagen som det var tänkt utan jag sa till pojkarna att vi skulle göra det på måndagen. Det roliga är att när Kevin kom upp på måndagsmorgon såg han Robert sitta nere själv i soffan och träna på orden inför bingot, vilket ALDRIG har hänt förut, Så det blev många pluspoäng där ! Efter bingot kunde man märka en klar skillnad på hur många dom kunde i rad så det var kul att det visar resultat också. 
Det var lite av vad vi har gjort de senaste dagarna :)

Was that all you got Nemo?!

Kategori: Allmänt

Nu är stormen Nemo över. Vi klarade oss bättre än vi trott så det var väldigt skönt! Elledningen som brann och sprakade utanför huset igår tilhörde inte oss och blåsten var inte så farlig här i East Setauket just så därför klarade vi oss utan strömavbrott tack och lov. Det kom dock över en meter snö på bara några timmar så trafiken på vägarna var kaos. Folk fick lämna sina bilar mitt på motorvägen och traska till närmaste hotell så alla vägar blev imprensip avstängda. (I Usa eller här i New York iaf har man inte vinterdäck då det oftast inte behövs utan använder sig av "All year around wheels"" Detta kan ju va lite av anledningen till att det blir en så extremt stor grej här när det snöar). Vi här hemma hade det ganska så gott dock. Vi satt allihopa tillsammans framför brasan med snacks och kollade på kaoset på teven. Eftersom vi då fortfarande inte visste om vi skulle bli av med elen eller inte så bäddade barnen ner sig vid brasan för att sova där. Kevin och Jennifer gick upp och la sig men jag bestämde mig för att sova på golvet tillsammans med barnen. Riktigt mysigt. Sjukt obekvämt dock och det märks ju att man inte är 20 längre ;) 
På morgonen vaknar vi lyckliga över att fortfarande ha ström och att stormen var över. När vi tittar ut chockas vi av mängden snö och efter frukosten trycker vi oss ut genom dörren för att försöka skotta fram bilen. Jag och Kevin gör mesta jobbet, vilket känns i kroppen vill jag lova, men efter 1-2timmar har vi fortfarande inte lyckats få fram bilen så vi struntar i det. Efter lite lek tar jag med mig kameran, lite musik och går en promenad. Aa går kanske va att ta i, pulsar och pressar mig fram är nog mer rätt. Vägarna jag gick på var knappt skottade och på gatan träffar jag mängder med folk som försöker skotta fram sina bilar som är helt täckta med snö och försöker få nån sorts gång från huset. Vädret var helt fantastiskt och det var skönt att få komma ut och röra lite på sig. 
 
Bilderna gör verkligen inte rättvisa av att visa hur mycket snö det egentligen är men det visar lite av området jag bor vid iaf. 
 
 
 
 
 
 

Då var det dags för snöstorm denna gången istället

Kategori: Allmänt

Idag har dom varnat för att en extremt svår snöstorm ska dra in imorgon eftermiddag. Detta kommer troligen betyda att vi kommer bli av med vår elektricitet igen... Ogillar det skarpt men det är bara att göra det bästa av situationen! :D På grund av dettq har vi under dagen fixat mer ved, inhandlat godis, tankat bilarna och laddat våra elektroniska mojänger. Imorgon ska jag försöka hålla ställningarna här hemma och troligen kommer barnen sluta tidigare ifrån skolan imon så måste vara hemma för det. Så nu vet ni vad som händer och anledningen till att jag troligen inte kommer kunna nås under helgen.
 
Annars har veckan varit som vanligt förutom att jag har behövt vara hemma hela dagarna och tatt hand om Nicole som har varit väldigt förkyld. Dom har sjukt mycket flytande mediciner här som dom tar för alla möjliga anledningar, är inte riktigt van vid det då man hemma bara tar en Ipren, en Alvedon och en halstablett på sin högd men hur som helst så har dom inte riktigt hjälpt utan hon har pendlat mellan att må bättre och sämre hela veckan. Därför följde jag med henne till deras läkare idag som gjorde nån underskning och gav henne några mediciner som skulle hjälpa. Kommer inte riktigt ihåg namnet på vad hon hade men det är som vanlig hosta typ. Så efter att ha fixat det och köpt lite "tycka synd om henne"godis så åkte vi hem och väntade på att pojkarna skulle komma hem med bussen. När dom kommit hem, ätit och gjort sina läxor sa jag att dom kunde bjuda över grannpojken på en playdate så han kom över och lekte och jag kunde ta det lugnt. Vid 6tiden hade pojkarna boy scouts så dom fick sätta på sig sina små söta outfits och sen lämnade vi Nicole hemma själv (för första gången!!) och åkte till deras skola där det höll till. Väl där fick dom göra några alla hjärtans dag-kort till vuxna som arbetade på skolan, utdelning av märken och sen lite avslutning med pizza. Himla trevligt satt sitta där med dom andra föräldrarna och diskutera livet över en pizza slice, haha :) 
 
Nu är klockan 11 och det är dags att sova lite och som min pappa brukade säga, samla krafter inför en ny dag;) 
Godnatt!!
 
 
(Världens största TACK till min älskade mamma också som fixar å donar med alla mina saker ifrån min lägenhet som jag måste flytta ifrån också. Du är bäst!!) 

3 månader!

Kategori: Allmänt

Hjälpes vad tiden går fort! Idag har jag varit i USA i 3månader redan och jag känner mig så otroligt lyckligt lottad som har denna möjligheten. Jag lär mig nya saker varje dag, träffar nya människor, ser nya platser och engelskan förbättras för varje dag som går! Visserligen är det tufft ibland, att vara ifrån nära och kära och den kultur man känner igen, men när en 6årig liten pojke kommer fram och ger mig en teckning med orden "I love you Julia" på då trivs man ganska så bra ändå! :) 
 

Super Bowl!

Kategori: Allmänt

Igår kväll spelades matchernas match! Baltimore, Ravens mot San Fransissco, the 49:ers. Inför matchen var jag av någon anledning galet nervös. Visserligen hejade jag/vi på Baltimore och ville att dom skulle vinna men att vara nervös var ju lite löjligt haha. Men kanske var det för att det var min allra första Super Bowl och för att jag fick se den just här i USA där det är världens största grej! Många har fester och klär upp sig och precis ALLA (över 100miljoner människor över hela världen) tittar på matchen.
Jag gick till Stop'n Shop (typ vårat ICA) tidigare idag och det var knökat med folk som köpte upp affärens sista lager av chips, nacchios och guacamole! Lite roligt amerikanerna spenderade över 1,02 miljarder dollar på snacks och tilltugg till matchen i år. Nåväl matchen va sjukt spännande och det avgjordes i slutsekunderna! Baltimore vann med 34-31 och jublet här hemma var öronbedövande när slutsignalen gick! Under matchen åt vi tacos, nacchios, dipp, snacks, en snickers tårta formad som en amerikansk fotboll och massa gott, myste och hade en riktigt go kväll tillsammans. 
Allt som allt är jag supernöjd med min första riktiga amerikanska Super Bowl och jag är så himla glad att jag fick möjligheten att uppleva den här tillsammans med en fantastisk familj! 
 
 
Tidigare under dagen spelade jag, Kevin och barnen en amerikansk fotbollsmatch ute i snön. Riktigt roligt och en bra uppladdning inför kvällens match!